Zgodnie z obowiązującymi w naszym kraju przepisami prawa, ścieki odprowadzane bezpośrednio do kanalizacji sanitarnej nie mogą być w żadnym stopniu zanieczyszczone olejami ani tłuszczami. Substancje te powodują bowiem zarówno zatykanie rurociągów, jak i powstawanie nieprzyjemnych zapachów. Idealnym urządzeniem służącym do oddzielania wymienionych nieczystości od wody jest tzw. separator tłuszczu. Jego działanie zostanie opisane poniżej.
Separatory tłuszczu są powszechnie montowane w zakładach przemysłowych, lokalach gastronomicznych i hotelach. Jednym słowem wszędzie tam, gdzie zachodzi konieczność oczyszczania ścieków z wszelkich substancji oleistych (nieczystości są doprowadzane głównie z wpustów liniowych, zlewów, pralek i umywalek). Urządzenia te przyjmują postać przepływowych zbiorników modułowych i działają na takiej zasadzie, że wyodrębniają lekkie tłuszcze i osady od wody dzięki wykorzystaniu sił grawitacyjnych (różnica gęstości). Następnie gromadzą je w specjalnej komorze osadnikowej. Średnio co dwa miesiące stosowne służby porządkowe przyjeżdżają na miejsce i usuwają całą zawartość z zbiornika.