Producenci kaw coraz częściej stawiają na różnorodne kompozycje ziaren. Pozwala to uzyskać smaki, które byłyby nieosiągalne przy ich pojedynczej odmianie. Przeróżne mieszanki ziaren z różnych kontynentów to świetna odmiana dla znudzonej już kawy. Które kompozycje wydobędą jej najlepszy smak?
Dzięki kompozycjom można uzyskać smaki, które nie są osiągalne przy jednym typie ziaren. Dla przykładu mieszanie arabiki i robusty daje jednocześnie delikatną nutę tej pierwszej, jak i lekką goryczkę drugiej. Można komponować ze sobą nawet trzy rodzaje ziaren, czego przykładem jest kawa ze strony https://mkcafe.pl/kawa-mielona-mk-cafe-premium-500g. Odmiana z Afryki nadaje kawie MK Cafe szlachetności, z Ameryki Południowej delikatną słodycz, gdzie całość wzmacnia intensywność ziaren azjatyckich.
Mieszanki ziarnowe są efektem wielu testów i prób producentów. W całym procesie trzeba odpowiednio dobrać proporcje, żeby kompozycja dawała jak najlepszy smak kawy. Mieszanie najlepszych ziaren z tymi marnej jakości niszczy cały potencjał tych pierwszych. Tworzyć kompozycje można samemu, w czym pomogą różne strony w Internecie. Ciężko jednak uzyskać taką jakość mieszanki, jak w sprawdzonych i gotowych kawach znanych producentów.