Life & Style

Kompot, czyli tradycyjny, zdrowy napój

Lato to czas wysokich temperatur, które niosą ze sobą chęć szybkiego ugaszenia pragnienia i nawodnienia organizmu. Rynek producentów napojów oferuje przeróżne możliwości, warianty smakowe, sztuczne nasycenie wody dwutlenkiem węgla, czy atrakcyjne, funkcjonalne opakowania. Czy zastanawialiśmy się jednak nad składem pozornie prozdrowotnych napojów? Większość z oferowanych konsumentom soków oraz wód zawiera ogromne ilości cukru, co nie tylko szkodzi organizmowi, ale i przyczynia się do jeszcze większej chęci sięgnięcia po napój i kupowania kolejnych opakowań. Smak większości oferowanych produktów oraz śladowe ilości owoców z niepewnego źródła również nie zachęcają do kolejnych takich wyborów. Co zatem w zamian? Warto sięgnąć do znanych, pewnych i zdrowych sposobów radzenia sobie z temperaturami i chęcią zaspokojenia kubków smakowych. Sprawdź, po co sięgnąć by cieszyć się smacznym i korzystnym dla zdrowia napojem. 

Kompot nie tylko od święta. Dlaczego warto wrócić do smaków dzieciństwa?

Podawane z reguły w Boże Narodzenie kompoty owocowe to idealna odpowiedź na sztuczne butelkowane napoje dostępne w sklepach. Kompot nie tylko ugasi pragnienie i będzie smacznym dodatkiem do posiłków. To napój wykazujący wiele prozdrowotnych cech, w zależności od składników z których został przyrządzony. Kompoty z jabłek odznaczają się właściwościami trawiennymi, kompoty śliwkowe wspomogą pracę układu pokarmowego, a wiśniowe działają przeciwzapalnie. Wszystkie kompoty na bazie naturalnych owoców dostarczą organizmowi kompletu witamin. Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie takiego napoju, sięgnij po Kompoty Hultaj, których producenci działają zgodnie z ideą zero waste, a owoce kupują od regionalnych sadowników. 

Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem + dwanaście =