Polecamy

Wypieki na szeroką skalę – jakie sprzęty są potrzebne, aby hurtowo sprzedawać pieczywo?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W naszym kraju funkcjonuje bardzo wiele piekarni, czyli lokali gastronomicznych specjalizujących się w wytwarzaniu i sprzedawaniu chleba, bułek oraz innych wypieków. Ze względu na wąski profil produkcyjny wymagają one zawsze profesjonalnego wyposażenia. Najważniejszym pożądanym urządzeniem jest oczywiście piec przeznaczony do ostatecznej obróbki termicznej wszelkich wyrobów. Zdecydowanie najlepiej sprawdza się model konwekcyjno-parowy, ponieważ oferuje kilka użytecznych funkcji. 

Pamiętajmy o rozwiązaniach umożliwiających sprawne przygotowanie ciasta

Piec konwekcyjno-parowy znakomicie radzi sobie z szybkim, a przede wszystkim równomiernym pieczeniem bochenków chleba, bułeczek, ciast czy rogalików. Posiada on w swojej konstrukcji wentylator odpowiedzialny za rozprowadzanie ciepłego powietrza, a także natrysk parowy zapewniający jednolite zarumienienie powierzchni wypieków. Alternatywę stanowi piec komorowy (zajmuje znacznie więcej miejsca), wózkowy (wyjątkowo komfortowy w obsłudze) oraz obrotowy (z obracającymi się półkami). Niezwykle przydatne okazują się również profesjonalne krajalnice, pozwalające na automatyczne dzielenie chleba na kromki o różnej grubości (w zależności od preferencji klienta). Funkcjonalne modele posiada w swoim bogatym asortymencie sklep internetowy, który znajdziemy na https://ibis.net.pl/sklep/krajalnice-do-chleba/. Oto pozostałe godne polecenia sprzęty:

– wolnostojący mikser planetarny z pojemną misą – służy do perfekcyjnego mieszania, składników na masę,

– wałkownica – do rozpłaszczania kul ciasta,

– maszyna porcjująca,

– garownik opóźniający, 

– witryna ekspozycyjna,

– ubijaczka planetarna.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak komponowane są ziarna kawy, aby wydobyć jak najlepszy smak?
Jak komponowane są ziarna kawy, aby wydobyć jak najlepszy smak?
Producenci kaw coraz częściej stawiają na różnorodne kompozycje ziaren. Pozwala to uzyskać smaki, które byłyby nieosiągalne przy ich pojedynczej odmianie. […]
Jak wykonać gięcie zbrojenia mając mały plac budowy?
Jak wykonać gięcie zbrojenia mając mały plac budowy?
Zbrojenie betonu ma kluczowe znaczenie dla jego konstrukcyjnej wytrzymałości, nawet na małej budowie. Jest to sposób na powiększenie jego odporności […]
Zalety posiadania kominka
Zalety posiadania kominka
Kominek to element wyposażenia domu, który jest wprost nieoceniony zwłaszcza w okresie jesiennym oraz zimowym. Nie bez znaczenia pozostaje również […]
Ostatnie wpisy