Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznego, pobudzającego napoju jakim jest kawa, to warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej. Wywodzi się ona prawdopodobnie z Etiopii ale spopularyzowali ją mieszkańcy krajów arabskim. Początkowo była napojem tylko dla elit lecz z biegiem lat stawała się coraz łatwiej dostępna i obecnie towarzyszy człowiekowi każdego dnia. Współcześnie można wybierać spośród różnych rodzajów przygotowywania kawy: rozpuszczalną, mieloną i zaparzaną tradycyjnie wrzątkiem lub mieloną i zaparzaną ciśnieniowo.
To produkt silnie przetworzony w zakładach produkcyjnych. Technologia daje możliwość manipulowania zapachem, smakiem oraz składem tego uwielbianego przez wielu napoju. Ziarna stosowane do produkcji często są gorszej jakości, gdyż konsument i tak ich nie zobaczy. Napar wykonany ze zmodyfikowanych granulek jest mniej aromatyczny oraz nie dodaje energii tak dobrze jak naturalne ziarna, ponieważ zawiera mniej pobudzającej kofeiny. Dodatkowo, w kawie rozpuszczalnej może znajdować się nikiel, który w dużych ilościach negatywnie wpływa na zdrowie.
Mielona i ziarnista kawa ma dłuższą historię i tradycję parzenia, która może różnić się w każdym kraju. Są to naturalne ziarna bez żadnych dodatków dlatego uważa się ją za zdrowszą. Jest bogata w antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na organizm. Kofeina w odpowiednich dawkach, około 500mg, pobudza także metabolizm oraz poprawia koncentrację. Najlepszym sposobem zaparzania kawy jest zastosowanie ekspresów ciśnieniowych, ponieważ ziarna mają kontakt z wodą tylko przez moment, więc nie uwalnia się tak dużo toksycznych substancji, jak w przypadku tradycyjnego przygotowania napoju. Urządzenia do ciśnieniowego przygotowywania kawy, dostępne na https://kawadlapoznania.pl, sprawdzą się zarówno w domu, jak i w miejscu pracy oraz edukacji.