Wydawałoby się, że stworzenie własnego alkoholu to najtrudniejsza część procesu. Często jednak okazuje się, że nawet najlepsza nalewka czy wino tracą swoje walory smakowe bardzo szybko. W przeważającej części przypadków, problemem okazuje się niewłaściwe przechowywanie trunków. Jak przechowywać domowy alkohol? Poniżej kilka wskazówek.
Bańki z kranikiem
Coraz popularniejsza metoda przechowywania domowych alkoholi. Jeszcze kilka lat temu takie naczynia trzeba było wykonywać samemu, co wymagało sporego kunsztu i skupienia. Wiadomo bowiem, jak łatwo uszkodzić szkło przy wierceniu otworu na kranik. Teraz dostępne są one niemal w każdym markecie. Nie wszystkie jednak spełniają swoją funkcję. Przed kupnem towaru należy dokładnie go sprawdzić. Przede wszystkim sposób zamykania pokrywy i szczelność kraniku. Jeśli zauważymy, że nie istnieje żadne uszczelnienie, to taki zakup należy sobie darować.
Karafki
Podobnie jak w przypadku baniek z kranikiem. Alkohole (zarówno te domowe, jak i sklepowe) nie powinny stracić swoich walorów smakowych i procentowych, gdy znajdą się w szklanych karafkach ze szczelnym zamknięciem. Jeśli jednak przykrywka wykonana jest w całości ze szkła, to można spodziewać się, że gdzieś wystąpi przepływ powietrza, a po pewnym czasie trunek stanie się niezdatny do spożycia.
Otwarte butelki
Nie ma problemu, jeśli są szczelnie zamknięte ponownie. Mocniejsze alkohole można nawet w ten sposób przechowywać przez dłuższy czas. W przypadku wina zaleca się spożycie go w całości w ciągu tygodnia od pierwszego otwarcia butelki. Przy ponownym zamykaniu poleca się użycie specjalnych naklejek, pozwalających dodatkowo uszczelnić naczynie.
Duży wybór akcesoriów do przechowywania alkoholi domowych w sklepie internetowym Alkohole Domowe znajdziesz.