W Polsce wciąż głównym składnikiem diety naszych rodaków jest mięso – spożywamy go dużo i w rozmaitych formach. Większość osób w naszym kraju nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez mięsa. Są jednak ludzie, którzy mięsa nie jedzą wcale – to wegetarianie.
W ich menu nie znajdziemy nic co zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, więc przyjmując wegetarianina w domu, musimy podać mu osobne, specjalnie przygotowane dla niego danie, jeśli nie chcemy, by wyszedł on nas głodny.
Białko, obok tłuszczy i przede wszystkim węglowodanów, jest bardzo potrzebnym składnikiem w diecie każdego człowieka. To ono bowiem odpowiada za budowę naszego ciała i siłę mięśni. Głównym jego źródłem przeważnie jest mięso, którego rzecz jasna diecie wegetariańskiej nie ma..
Wielu wegetarian borykając się z problemem niedoboru białka w jadłospisie, próbuje je uzupełniać na wszelkie możliwe sposoby. Z tego też powodu spożywają oni witaminy dla wegetarian mające za zadanie uzupełnić niedobory cennych dla nich składników. Wegetarianie zamiast mięsa jedzą też wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe, jak groch, czy ciecierzyca, które zawierają duże ilości białka.
Zgodnie ze zdrowym trybem życia wielu wegetarian stara się też eliminować całkowicie ze swojej diety słodycze, dlatego często spożywają żywność naturalną bez cukru. Taki sposób odżywiania jest godny pochwały, bo wymaga dużej dozy samozaparcia, jednak z pewnością jest bardzo zdrowy.