Makaroniki to wyjątkowe słodycze. To lekkie, słodkie ciasto składające się z białek jaj, cukru pudru i zmielonych migdałów. Makaroniki piecze się w niskiej temperaturze. Są kruche i chrupiące o delikatnym środku. Po ostudzeniu skleja się po dwa stabilnym nadzieniem.
Receptura makaroników opracowana została we francuskie cukierni… w 1895 roku! Popularne są także we Włoszech, każdy włoski region opracował swoją własną wersję. Smakosze makaroników przekonują jednak, że to właśnie francuska, oryginalna wersja jest najlepsza. W przygotowaniu tychże bardzo ważna jest nie tylko kolejność dodawania składników, ale także ich temperatura.
Nie trzeba lecieć do Francji, by skosztować tychże słodyczy. Wielu cukierników, bazując na oryginalnej recepturze, nauczyło się je przygotowywać.
Makaroniki mogą być świetnym prezentem na walentynki https://www.cukierniareklamowa.pl/pl/c/Slodycze-na-Walentynki/16. W Polsce nie są zbyt popularne, dlatego stanowią oryginalny podarunek.
Makaroniki występują w różnej formie. Ciastka są różnego koloru ze względu na użyty barwnik. Można także zmodyfikować smak nadzienia w środku. Ciekawą opcją są także czekoladki z logo. Okrągła powierzchnia makaroniku jest świetną powierzchnią, na której możemy umieścić dowolny wzór. Jako logo można wykorzystać np. zdjęcie ukochanej osoby, czy też jej inicjały – będzie to niezapomniany prezent, nie tylko na Walentynki. Takie makaroniki nie tylko obłędnie smakują, ale także niesamowicie wyglądają.