Wybierając kakao, zwróć uwagę na kolor. Kolor ziaren kakao powinien mieć charakterystyczny czerwono-brązowy odcień. Jeśli Twój gust jest bardziej wrażliwy i chcesz czerpać maksymalną przyjemność z picia, uważaj na pleśń i oznaki zepsucia na ziarnach, aby nie oszukiwać się co do jakości nabytku. Kluczem do wyboru najlepszego kakao jest zrozumienie różnych rodzajów kakao, ich cech i zastosowań. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać odpowiednie do tworzenia czekolady:
Zanim zaczniesz wybierać kakao, upewnij się, że wiesz, jaką czekoladę chcesz zrobić. Czekolada o wysokiej zawartości procentowej jest doskonałym wyborem dla asortymentu i bardziej wymyślnych tabliczek czekoladowych. Jeśli chcesz używać kakao do robienia napojów, gorących lub zimnych, to poszukaj specjalnej mieszanki przeznaczonej do tych celów. Proszek kakaowy jest wynikiem parowania i prasowania surowych ziaren kakao, przed usunięciem każdego z nich. Różne odmiany kakao wytwarzają różne kolory, smaki i aromaty. Przy tak wielu różnych rodzajach kakao do wyboru, oto kilka wskazówek, które pomogą Ci poruszać się po ich etykietach. Kakao jest produktem naturalnym, a każde ziarno kakaowe ma swój wyjątkowy smak i aromat. Polecamy spróbować różnych rodzajów, aby znaleźć swój ulubiony. Ogólnie rzecz biorąc, droższe rodzaje mają bardziej intensywny aromat i smak. Smak kakao zależy od wielu czynników, takich jak odmiana użytego ziarna i metody przetwarzania. Ciekawy asortyment posiada ta firma pluskakao.