Life & Style

Dlaczego warto jeść tofu?

Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Posiłki, które spożywamy, oddziałują bowiem na ilość witamin i minerałów w organizmie, co bezpośrednio przekłada się na samopoczucie. Z tego powodu do swojego codziennego jadłospisu powinniśmy dodać wartościowe produkty. W tym przypadku dobrym wyborem z pewnością będzie tofu.

Nie tylko dla wegan

Tofu stanowi gatunek sprasowanego twarogu, który produkowany jest z mleka sojowego. Wyrób ten cechuje się dużą zawartością rozmaitych składników odżywczych. Znajdziemy w nim bowiem białko, wapń, fosfor oraz fitoestrogeny. Tym samym tofu posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jednym z udowodnionych działań jest, chociażby obniżenie ryzyka zachorowania na raka piersi u kobiet. Dzieje się tak za sprawą zawartych w tym wyrobie fitoestrogenów, które przypominają estrogeny obecne w żeńskim organizmie. Są one jednak od nich znacznie mniej aktywne biologiczne, co wpływa hamująco na rozwój komórek nowotworowych. Według niektórych badań tofu dzięki swoim właściwościom zmniejsza również prawdopodobieństwo raka prostaty, a także oddziałuje korzystnie na ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Jak widać zatem ten produkt, powinien znaleźć się w diecie, zarówno wegan, jak i osób, które jedzą wyroby mięsne. Najlepiej szukać go w sklepach specjalizujących się w wyrobach ekologicznych takich jak np. https://ekolud.pl/pl/c/Tofu-i-seitan/248. Tym samym możemy dostarczać swojemu organizmowi składników niezbędnych mu do prawidłowego funkcjonowania. Dzięki temu poprawimy swoje zdrowie i samopoczucie. 

Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 + czternaście =