Dom

Typy noży kuchennych

Kuchnia to pomieszczenie przeznaczone głównie do przygotowywania oraz spożywania rozmaitych potraw. Dlatego też jednymi z niezbędnych elementów wyposażenia są tutaj noże, które służą zarówno do krojenia, jak i kompleksowej obróbki wszelkich produktów żywnościowych (warzyw, owoców, mięsa itp.). Powinny one być przede wszystkim wystarczająco wytrzymałe, dostatecznie ostre oraz komfortowe w użytkowaniu. W niniejszym artykule zostaną wymienione najbardziej przydatne modele.

Zwracajmy uwagę na charakterystyczne cechy w konstrukcji 

Podstawowym typem nożna kuchennego jest model szefa kuchni, wyróżniający się dużym ostrzem – o długości przekraczającej 20 centymetrów oraz sporej szerokości. To narzędzie niezwykle uniwersalne, ponieważ okazuje się użyteczne nie tylko podczas krojenia mięsa, ale również siekania, rozdrabniania na kawałki czy nacinania powierzchni. Jeśli interesuje nas porządny zestaw noży dla szefa kuchni bez problemu zaopatrzymy się w niego w jednym z licznych sklepów internetowych z akcesoriami kuchennymi.

Drugim niezbędnym rodzajem jest model przeznaczony stricte do obierania skórki z warzyw i owoców. Rozpoznamy go po niewielkim ostrzu (maksymalnie 7 cm długości) z delikatnie przekrzywioną końcówką. Co istotne, może być z powodzeniem wykorzystany do wykonywania precyzyjnych cięć o charakterze dekoracyjnym. Poza tym wyróżniamy jeszcze następujące noże: do pieczywa (z wąskim, ząbkowanym ostrzem), do filetowania i oddzielania mięsa od kości (ostrze 15 cm ze spiczastym zwieńczeniem), do sera (z drobnymi ząbkami i rozdwojoną końcówką) oraz japońskie (z wytrzymałej stali).

Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 3 =