Technologia

Zastosowanie filtrów magnetycznych w przemyśle spożywczym

W dzisiejszych czasach działalność przemysłu spożywczego wiąże się z ogromnymi wymaganiami, jakie narzucają zarówno producenci, jak i sami konsumenci. Każdy wie, że nie liczy się ilość, lecz jakość. Kupując dany produkt, oczekujesz gwarancji jego bezpieczeństwa oraz czystości, szczególnie wtedy gdy w grę wchodzą pokarmy przeznaczone dla dzieci.

Oczyszczanie produktów sypkich

Obecnie przemysł spożywczy rozwija się bardzo szybko, ale jego priorytetem nadal pozostaje zadowolenie oraz zdrowie swoich konsumentów. W tym celu, podczas końcowej fazy produkcji różnych pokarmów, stosuje się specjalistyczne urządzenia, mające za zadanie oczyścić daną żywność ze wszelkich zanieczyszczeń ferromagnetycznych. Do tego właśnie służą separatory magnetyczne, które wychwycą nawet najmniejszy opiłek żelaza, drobne śruby i elementy metali słabo magnetycznych, takich jak stal nierdzewna w każdym sypkim produkcie (proszek, granulat, ziarna).

Filtracja produktów lejących

W przypadku pokarmów lejących, które najczęściej wymagają tłoczenia (dżemy, przeciery, mleko), producenci stosują w swoich maszynach filtr magnetyczny. Za pomocą magnesu, który znajduje się wewnątrz takiego filtra, wyłapywane są niewielkie cząsteczki magnetyczne z danego medium (soki, płynna czekolada, czy też mięso mielone). Każde nawet najmniejsze zanieczyszczenie w danym urządzeniu może doprowadzić do korozji np. rurociągów, którymi wędruje pokarm, co w konsekwencji jeszcze bardziej może nam zagrozić. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie i oczyszczenie każdego produktu ze wszelkich zanieczyszczeń, które mogą zagrozić naszemu zdrowiu, a niekiedy nawet i życiu, zanim trafi on do użytku konsumentów.

Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 − osiem =