Kiedy jest zimno, nic nie pobije filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Ale przy tak wielu różnych rodzajach dostępnych czajników, skąd wiesz, który z nich jest dla Ciebie odpowiedni?
Czajniki kuchenne występują w różnych materiałach wykonania. Oto przewodnik, który pomoże Ci dowiedzieć się, co jest dostępne i jakie funkcje oferują:
Jest to najczęstszy rodzaj materiału stosowany w czajnikach kuchennych. Jest trwała, łatwa do czyszczenia i nie rdzewieje jak niektóre metale.
Ten materiał przewodzi ciepło szybciej niż stal nierdzewna i dlatego może szybciej zagotować wodę. Jednakże, może on również powodować, że cząstki jedzenia łatwiej przylegają do powierzchni czajnika niż stal nierdzewna. Ponadto, aluminiowe czajniki zazwyczaj nie są tak trwałe jak te ze stali nierdzewnej, ponieważ aluminium ulega korozji w kontakcie z kwaśną żywnością, taką jak pomidory lub owoce cytrusowe, lub w kontakcie ze słoną wodą podczas zmywania.
Czajniki ceramiczne są wykonane z gliny, która została wypalona w wysokich temperaturach, dzięki czemu staje się bardzo twarda i trwała. Czajniki te mają zazwyczaj zaokrąglony kształt bez ostrych krawędzi, dzięki czemu nie będą się one łatwo odpryskiwać ani drapać podczas czyszczenia.