Spożycie wina w Polsce ciągle wzrasta. Coraz więcej osób docenia zalety tego trunku, choć w porównaniu z innymi krajami Polacy ciągle piją niewiele wina. Wzrasta również świadomość, że wino ma walory zdrowotne i pite z umiarem przynieść może wiele korzyści. Coraz częściej też potrafimy dobrać odpowiednie wino do posiłku.
W polskich domach niezbyt często podaje się wino do posiłków, mimo że wino ma dobry wpływ na trawienie. Obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego i ogranicza ilość fibrynogenów, które odpowiadają za powstawanie zakrzepów. Często brak wina przy obiedzie wynika z niewiedzy, jakie wino nadaje się do jakich potraw. Zarówno wino białe wytrawne, jak i różowe podaje się do białego mięsa. Również podczas spożywania owoców morza i ryb o delikatniejszym smaku, serów i różnego rodzaju przekąsek. Wytrawne wino czerwone podawane jest natomiast do czerwonego mięsa, kaczki i gęsiny oraz wędlin. Słodkie odmiany serwowane są do kawy, słodkich wypieków, deserów i lodów. Pamiętać należy też o odpowiednich kieliszkach. Kieliszek do białego wina jest wysoki i smukły na długiej nóżce. Wykonany jest z cienkiego przezroczystego szkła. Wina czerwone podajemy w kieliszkach o szerokiej, zwężającej się ku górze czaszce.