Polecamy

Jak przygotować oryginalny bulion dashi?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Dashi to japoński bulion, który należy do tradycyjnych dań kuchni azjatyckiej oraz jest jednym z jej podstawowych składników. Stanowi bazę zup, sosów, stosowany jest jako dodatek do gotowanych warzyw, a nawet wielu duszonych dań. Jego uniwersalność pozwala na stałe eksperymenty, a do dzisiaj wyróżnić można sześć fundamentalnych rodzajów bulionu dashi. Jak przygotować jego oryginalną wersję?

Cztery podstawowe składniki

Każdy ze znanych sześciu modeli przygotowywania bulionu dashi opiera się na czterech podstawowych składnikach. Należą do nich grzyby shitake (niezwykle popularne w Japonii; cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem) oraz wodorosty kombu (stanowią naturalne źródło glutaminianu sodu, przez co dodają daniom tak pożądanego przez Japończyków smaku umami). Kolejne dwa niezbędne elementy to niboshi (są to małe, suszone sardynki) oraz katsuobushi (płaty najpierw wędzonego, a potem suszonego tuńczyka; składnik trudno dostępny w Polsce w swojej oryginalnej wersji). Przy tworzeniu bulionu dashi nieodzowny okaże się palnik gazowy, który pozwoli zachować odpowiednią temperaturę gotowania na każdym z etapów przygotowania.

Tradycyjne dashi ma wyczuwalny morski aromat. Istnieje również wersja wegetariańska, w której nie dodaje się ryby, a sam smak bulionu jest bardziej delikatny.

Słabo dostępny składnik katsuobushi znajduje się między innymi w ofercie firmy: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/platki-bonito-katsuobushi-20g/. Ten niezbędny element do stworzenia japońskiego bulionu powinien zawierać w swoim składzie jedynie suszone płatki wędzonego tuńczyka. Dashi można również dostać w wersji sproszkowanej, którą miesza się z wodą, jednak dla zachowania oryginalnego smaku polecane jest jego własnoręczne przygotowanie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Dlaczego warto posiadać operat szacunkowy domu podczas jego sprzedaży?
Dlaczego warto posiadać operat szacunkowy domu podczas jego sprzedaży?
Posiadanie operatu szacunkowego może przyśpieszyć i ułatwić sprzedaż nieruchomości, jednak wiele osób o nim zapomina. Wykonanie operatu nie jest drogie, […]
Jak dbać o storczyki?
Jak dbać o storczyki?
Storczyki to jedne z najpopularniejszych kwiatów w naszych domach i mieszkaniach. Wystarczy na nie spojrzeć, by zrozumieć ich fenomen. Mają […]
Biżuteria ze stali chirurgicznej – czym się różni od innych metali?
Stal chirurgiczna to specyficzny rodzaj metalu, który jest używany w dziedzinie medycyny. Ma wiele różnych zastosowań, ale jest również wykorzystywana […]
Ostatnie wpisy