Polecamy

Jak przygotować oryginalny bulion dashi?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Dashi to japoński bulion, który należy do tradycyjnych dań kuchni azjatyckiej oraz jest jednym z jej podstawowych składników. Stanowi bazę zup, sosów, stosowany jest jako dodatek do gotowanych warzyw, a nawet wielu duszonych dań. Jego uniwersalność pozwala na stałe eksperymenty, a do dzisiaj wyróżnić można sześć fundamentalnych rodzajów bulionu dashi. Jak przygotować jego oryginalną wersję?

Cztery podstawowe składniki

Każdy ze znanych sześciu modeli przygotowywania bulionu dashi opiera się na czterech podstawowych składnikach. Należą do nich grzyby shitake (niezwykle popularne w Japonii; cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem) oraz wodorosty kombu (stanowią naturalne źródło glutaminianu sodu, przez co dodają daniom tak pożądanego przez Japończyków smaku umami). Kolejne dwa niezbędne elementy to niboshi (są to małe, suszone sardynki) oraz katsuobushi (płaty najpierw wędzonego, a potem suszonego tuńczyka; składnik trudno dostępny w Polsce w swojej oryginalnej wersji). Przy tworzeniu bulionu dashi nieodzowny okaże się palnik gazowy, który pozwoli zachować odpowiednią temperaturę gotowania na każdym z etapów przygotowania.

Tradycyjne dashi ma wyczuwalny morski aromat. Istnieje również wersja wegetariańska, w której nie dodaje się ryby, a sam smak bulionu jest bardziej delikatny.

Słabo dostępny składnik katsuobushi znajduje się między innymi w ofercie firmy: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/platki-bonito-katsuobushi-20g/. Ten niezbędny element do stworzenia japońskiego bulionu powinien zawierać w swoim składzie jedynie suszone płatki wędzonego tuńczyka. Dashi można również dostać w wersji sproszkowanej, którą miesza się z wodą, jednak dla zachowania oryginalnego smaku polecane jest jego własnoręczne przygotowanie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jaką korzyść mogą odnieść firmy korzystające na co dzień z usług biur rachunkowych?
Biura rachunkowe cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród firm, które oferują usługi innym przedsiębiorstwom. Dzieje się tak dlatego, że […]
Jak zamówić kawę na konferencję naukową?
Jak zamówić kawę na konferencję naukową?
Konferencja naukowa bardzo często – jeśli nie zawsze – wiąże się ze wzmożonym wysiłkiem umysłowym. Właśnie dlatego tak dobrym pomysłem […]
Jakie są zalety pracy tymczasowej?
Jakie są zalety pracy tymczasowej?
Praca tymczasowa niesie z sobą wiele korzyści zarówno dla pracodawcy jak i pracownika, szczególnie jeżeli zatrudnianiem pracowników zajmuje się agencja […]
Ostatnie wpisy