Sposób żywienia psa jest w dużej mierze zależny od potrzeb i preferencji naszego czworonoga, a także takich czynników jak alergie, problemy z układem pokarmowym czy inne choroby. Suche chrupki w formie granulatu są wygodne, ale nie u każdego psa będą najlepszym wyjściem, a część z nich wręcz odmawia jedzenia takiego pokarmu. Może być to związane z mało apetycznym zapachem chrupków, z problemami z przeżuwaniem bądź w przypadku psów z adopcji z poprzednimi przyzwyczajeniami psa. Kiedy więc warto rozważyć zmianę suchej karmy na mokrą?
Zaletą mokrej karmy jest to, że zwykle jest przez psy chętniej jedzona, a niejednokrotnie ma też większą zawartość mięsa, więc jest odżywcza i sycąca. Plusem jest także większy wybór kompozycji smakowych. To doskonała propozycja dla psów-niejadków, które nie chcą spożywać codziennie garści tych samych chrupków. Dzięki większej zawartości wody jest też łatwiejsza do strawienia, rzadziej powoduje zaparcia, jest mniej obciążająca dla psów z chorymi nerkami i zmniejsza ryzyko pojawienia się kamienia nazębnego. Karmę w formie miękkiego pasztetu docenią też psy po infekcjach gardła, ze słabym apetytem po przebytej chorobie oraz psi seniorzy, których stan uzębienia nie zawsze pozwala im na przeżucie chrupków. Na rynku dostępne są karmy mokre przeznaczone dla czworonogów z różnymi potrzebami, a pod adresem https://dogomarket.pl/karma_dla_psow_mokra znajdziemy szeroki wybór puszek z wysokiej jakości mięsem i starannie dobranymi dodatkami żywieniowymi.