Life & Style

Popularne w Azji składniki, dodawane do dań

Kuchnia azjatycka kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi daniami. Choć niewątpliwie kuchnia ta słynie ze wspaniałych przypraw, to w jej skład wchodzą również kluczowe składniki, bez których nie sposób przygotować typowe danie. Wśród owoców są to przede wszystkim cytrusy, choć charakterystyczne jest również występowanie ananasa, duriana, papai, liczi, mango czy pitai. Większość z nich rozpowszechniona jest także w Europie, choć dostępna tylko w wybranych sezonach.

Mleczko kokosowe czy sos sojowy?

W kuchni azjatyckiej nie sposób nie natknąć się także na mleczko kokosowe, które w Chinach czy Wietnamie jest przede wszystkim elementem deserów. Z kolei w Tajlandii i Indiach wykorzystywane jest także do dań głównych, aby złagodzić ich ostry smak. Kolejnym powszechnym składnikiem jest sos sojowy, który wytwarzany jest ze sfermentowanych ziaren soi. Zadaniem tego produktu jest wzmocnienie smaku, jest w smaku intensywnie słony. Dostępny jest w kilku formach. Jako ciemny i gęsty sos, który sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do dań z czerwonego mięsa lub jako marynata. Jasny wykorzystywany jest głównie do delikatnego mięsa. Z kolei sojowo-grzybowy zawiera dodatek suszonych grzybów, a jego ciężki aromat świetnie nadaje się do czerwonych mięs. Warto też wspomnieć o suszonych sardylach, które dostępne są chociażby na podanej stronie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/sardele-anchois-pla-ka-tak-suszone-100g/. Można je przygotować na kilka sposobów: dodać do sałatki, usmażyć albo spożywać jako przekąskę.

Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 1 =