Polecamy

Popularne w Azji składniki, dodawane do dań

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia azjatycka kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi daniami. Choć niewątpliwie kuchnia ta słynie ze wspaniałych przypraw, to w jej skład wchodzą również kluczowe składniki, bez których nie sposób przygotować typowe danie. Wśród owoców są to przede wszystkim cytrusy, choć charakterystyczne jest również występowanie ananasa, duriana, papai, liczi, mango czy pitai. Większość z nich rozpowszechniona jest także w Europie, choć dostępna tylko w wybranych sezonach.

Mleczko kokosowe czy sos sojowy?

W kuchni azjatyckiej nie sposób nie natknąć się także na mleczko kokosowe, które w Chinach czy Wietnamie jest przede wszystkim elementem deserów. Z kolei w Tajlandii i Indiach wykorzystywane jest także do dań głównych, aby złagodzić ich ostry smak. Kolejnym powszechnym składnikiem jest sos sojowy, który wytwarzany jest ze sfermentowanych ziaren soi. Zadaniem tego produktu jest wzmocnienie smaku, jest w smaku intensywnie słony. Dostępny jest w kilku formach. Jako ciemny i gęsty sos, który sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do dań z czerwonego mięsa lub jako marynata. Jasny wykorzystywany jest głównie do delikatnego mięsa. Z kolei sojowo-grzybowy zawiera dodatek suszonych grzybów, a jego ciężki aromat świetnie nadaje się do czerwonych mięs. Warto też wspomnieć o suszonych sardylach, które dostępne są chociażby na podanej stronie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/sardele-anchois-pla-ka-tak-suszone-100g/. Można je przygotować na kilka sposobów: dodać do sałatki, usmażyć albo spożywać jako przekąskę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak przygotować się do aktywności fizycznej na świeżym powietrzu?
Jak przygotować się do aktywności fizycznej na świeżym powietrzu?
Pierwsze ciepłe dni wiosny to chwila, kiedy wiele osób na powrót zaczyna swoją przygodę ze sportowymi aktywnościami. Rolki, wrotki, rowery […]
Nauka języka angielskiego po godzinach – lepiej grupowo czy indywidualnie?
Nauka języka angielskiego po godzinach – lepiej grupowo czy indywidualnie?
Znajomość języka angielskiego jest obecnie bardzo pożądana. W związku z tym oferta szkół językowych staje się coraz bogatsza i dopasowana […]
Różnice między garnkami tradycyjnymi a gastronomicznymi
Różnice między garnkami tradycyjnymi a gastronomicznymi
Każda kuchnia powinna być wyposażona w taki sposób, aby przygotowywanie poszczególnych potraw odbywało się wystarczająco szybko i sprawnie. Dobrym rozwiązaniem […]
Ostatnie wpisy