W naszym kraju funkcjonuje bardzo wiele piekarni, czyli lokali gastronomicznych specjalizujących się w wytwarzaniu i sprzedawaniu chleba, bułek oraz innych wypieków. Ze względu na wąski profil produkcyjny wymagają one zawsze profesjonalnego wyposażenia. Najważniejszym pożądanym urządzeniem jest oczywiście piec przeznaczony do ostatecznej obróbki termicznej wszelkich wyrobów. Zdecydowanie najlepiej sprawdza się model konwekcyjno-parowy, ponieważ oferuje kilka użytecznych funkcji.
Piec konwekcyjno-parowy znakomicie radzi sobie z szybkim, a przede wszystkim równomiernym pieczeniem bochenków chleba, bułeczek, ciast czy rogalików. Posiada on w swojej konstrukcji wentylator odpowiedzialny za rozprowadzanie ciepłego powietrza, a także natrysk parowy zapewniający jednolite zarumienienie powierzchni wypieków. Alternatywę stanowi piec komorowy (zajmuje znacznie więcej miejsca), wózkowy (wyjątkowo komfortowy w obsłudze) oraz obrotowy (z obracającymi się półkami). Niezwykle przydatne okazują się również profesjonalne krajalnice, pozwalające na automatyczne dzielenie chleba na kromki o różnej grubości (w zależności od preferencji klienta). Funkcjonalne modele posiada w swoim bogatym asortymencie sklep internetowy, który znajdziemy na https://ibis.net.pl/sklep/krajalnice-do-chleba/. Oto pozostałe godne polecenia sprzęty:
– wolnostojący mikser planetarny z pojemną misą – służy do perfekcyjnego mieszania, składników na masę,
– wałkownica – do rozpłaszczania kul ciasta,
– maszyna porcjująca,
– garownik opóźniający,
– witryna ekspozycyjna,
– ubijaczka planetarna.