Polecamy

Jak dbać o czystość w piekarni?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Piekarnia to miejsce, w którym muszą panować wysokie standardy higieniczne, ponieważ wytwarza się tutaj żywność w postaci chleba, bułek i innych wypieków. Wszelkie niedociągnięcia w zakresie czystości mogą skutkować otrzymaniem kary finansowej lub nawet zamknięciem lokalu. Maszyny piekarnicze powinny być zatem na bieżąco myte i dezynfekowane, natomiast pracownicy są zobligowani do regularnego mycia rąk. Pozostałe kluczowe zasady zostaną opisane w dalszej części artykułu. 

Odpowiedzialność za zdrowie

Podstawowym warunkiem utrzymania optymalnego poziomu czystości w piekarni jest systematyczne, najlepiej codzienne odtłuszczanie i dezynfekowanie powierzchni płaskich (podłóg, ścian, blatów itp.), mycie pieców za pomocą dedykowanych preparatów pianowych, oczyszczanie wszelkich akcesoriów i przechowywanie ich w wydzielonych miejscach, a także wyparzanie noży oraz innych metalowych przyrządów służących do obróbki.

Nie można też zapomnieć o sprzątaniu pomieszczeń biurowych i toalet, bo szkodliwe drobnoustroje i bakterie mogą łatwo zostać przetransportowane z tych miejsc do kuchni czy głównej sali sklepowej. Używajmy przy tym wyłącznie detergentów zawierających substancje o działaniu dezynfekującym. Elementem niezbędnym w każdej piekarni jest ponadto zmywarka tunelowa wyposażona w dozownik płynu i nabłyszczacza, przeznaczona stricte do usuwania brudu z naczyń i sztućców. Takie urządzenie można kupić m.in. w tym sklepie: https://ibis.net.pl/oferta/zmywarka-tunelowa/. Charakteryzuje się ono maksymalną wydajnością, co pozwala w znacznym stopniu zmniejszyć zużycie wody i energii elektrycznej, 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Dlaczego warto odwiedzać muzea?
Dlaczego warto odwiedzać muzea?
Istnieje kilka różnych powodów, aby odwiedzać muzea. Muzea mogą Cię edukować o wszystkim, od historii Twojego kraju, po środowisko naturalne, […]
Jakie miejsce wybrać na spływ kajakowy?
Jakie miejsce wybrać na spływ kajakowy?
Jednym z najlepszych sposobów na spędzenie urlopu w okresie wiosenno-letnim jest wzięcie udziału w spływie kajakowym. Tego rodzaju aktywność dostarcza […]
Dlaczego miód uchodzi za zdrowy?
Miód to słodka, lepka substancja spożywcza produkowana przez pszczoły i niektóre pokrewne owady. Najczęściej mówi się o odmianie produkowanej przez […]
Ostatnie wpisy