Piekarnia to miejsce, w którym muszą panować wysokie standardy higieniczne, ponieważ wytwarza się tutaj żywność w postaci chleba, bułek i innych wypieków. Wszelkie niedociągnięcia w zakresie czystości mogą skutkować otrzymaniem kary finansowej lub nawet zamknięciem lokalu. Maszyny piekarnicze powinny być zatem na bieżąco myte i dezynfekowane, natomiast pracownicy są zobligowani do regularnego mycia rąk. Pozostałe kluczowe zasady zostaną opisane w dalszej części artykułu.
Podstawowym warunkiem utrzymania optymalnego poziomu czystości w piekarni jest systematyczne, najlepiej codzienne odtłuszczanie i dezynfekowanie powierzchni płaskich (podłóg, ścian, blatów itp.), mycie pieców za pomocą dedykowanych preparatów pianowych, oczyszczanie wszelkich akcesoriów i przechowywanie ich w wydzielonych miejscach, a także wyparzanie noży oraz innych metalowych przyrządów służących do obróbki.
Nie można też zapomnieć o sprzątaniu pomieszczeń biurowych i toalet, bo szkodliwe drobnoustroje i bakterie mogą łatwo zostać przetransportowane z tych miejsc do kuchni czy głównej sali sklepowej. Używajmy przy tym wyłącznie detergentów zawierających substancje o działaniu dezynfekującym. Elementem niezbędnym w każdej piekarni jest ponadto zmywarka tunelowa wyposażona w dozownik płynu i nabłyszczacza, przeznaczona stricte do usuwania brudu z naczyń i sztućców. Takie urządzenie można kupić m.in. w tym sklepie: https://ibis.net.pl/oferta/zmywarka-tunelowa/. Charakteryzuje się ono maksymalną wydajnością, co pozwala w znacznym stopniu zmniejszyć zużycie wody i energii elektrycznej,