Food trucki cieszą się coraz większą popularnością także w Polsce. Te restauracje na kółkach stały się chętnie odwiedzanymi miejscami głównie ze względu na szybkość przygotowywania potraw oraz ich różnorodność. Food truck to także doskonały pomysł na rozpoczęcie działalności kulinarnej bez konieczności inwestowania dużych kwot pieniędzy na lokal i kuchnię. Trzeba jednak pamiętać, że sprzedaż jedzenie w restauracjach na kółkach jest regulowana przepisami prawa.
Takie miejsce musi przede wszystkim spełniać wszystkie wymogi stawiane przez sanepid. Samochód musi posiadać odpowiednią instalację wodną, a przede wszystkim zlew umożliwiający mycie produktów i naczyń używanych do przygotowywania potraw. Musi być zapewniony dostęp do ciepłej i zimnej wody. Wszystkie powierzchnie, na których będą przyrządzane dania muszą być wykonane z materiałów łatwych do czyszczenia, które nie chłoną toksyn i innych szkodliwych substancji. Zaplecze musi być wyposażony w lodówkę i zamrażarkę, a także miejsce do przechowywania produktów w bezpiecznych warunkach.
Wszystkie food trucks przed dopuszczeniem ich do użytku są dokładnie sprawdzane i oceniane przez przedstawiciela sanepidu. Dopiero po wystawieniu pozytywnej opinii możliwe jest serwowanie gościom pysznych dań. Warto pamiętać, że w takiej restauracji nie wolno przygotowywać żywności, a jedynie poddawać ją obróbce termicznej. Oznacza to, że wszystkie składniki muszą być dostarczane w formie umożliwiającej użycie ich od razu bez konieczności krojenia czy szatkowania.