Odpowiednie nawadnianie organizmu jest bardzo ważnym aspektem dbania o zdrowie, szczególnie latem. Podczas wybierania napojów w codziennej diecie warto kierować się ich dodatkowymi wartościami odżywczymi. Źródłem wielu składników dobrych dla zdrowia są powszechnie pijane herbaty. Wybór odpowiedniej odmiany i codzienne picie przynajmniej jednej szklanki potrafi całkowicie odmienić samopoczucie każdemu, kto ją spożywa.
Choć w Polsce zdecydowanie największą popularnością cieszą się herbaty czarne, zazwyczaj torebkowe, należy pamiętać, że na rynku dostępnych jest setki różnych odmian. Wszechstronna oferta ponad 400 gatunków na stronie https://eherbata.pl/ daje możliwość odnalezienia odpowiedniej mieszanki o zadowalającym smaku i właściwościach zdrowotnych. Aby wydobyć jak najwięcej aromatu oraz wartościowych składników, należy stosować się do zalecanych wskazówek dotyczących czasu oraz temperatury wody używanej do zaparzania herbaty.
Oprócz tradycyjnej czarnej herbaty, na sklepowych półkach można łatwo znaleźć podstawowe wersje odmiany zielonej, która cieszy się coraz większą popularnością. Liściasta, w torebkach, czy w formie proszku matcha od wielu lat jest doceniana za jej wyjątkowe korzyści zdrowotne, na przykład obniżanie poziomu cholesterolu. Choć zarówno zielona jak i czarna herbata mają swoje zalety i korzyści dla zdrowia, warto pamiętać, że istnieją odmiany, które mają ich jeszcze więcej. Herbata biała, dzięki naturalnemu procesowi suszenia i małemu poziomowi przetworzenia, zawiera najwięcej antyoksydantów. Świetnie wpływa na układ krwionośny i znacznie obniża prawdopodobieństwo wystąpienia zawału. Biała herbata to także idealna odmiana dla fanów kofeiny, której posiada bardzo dużo w naturalnie suszonych pączkach.